FICHA TÉCNICA

EDICIÓN IMPRESA:
ISBN: 9772696698007:12
DOI:
Referencia: 96102-0
Fecha: diciembre, 2022
Encuadernación: rústica
Tamaño: 21 x 29,7 cm.
Páginas: 124 a tot color

PDF:
ISBN: 9772696698007:12
DOI:
Referencia: 96103-1
Fecha: diciembre, 2022
Tamaño: 124

La Revista d’El Diari de la Sanitat. NÚM. 12

Un món en emergència
Colección: Drets/Derechos, Ds
Género: Revista

20,00

EDICIÓN IMPRESA

Disponible en formato digital:

COMPRAR EN OCTAEDRO EDITORIAL DIGITAL

PDF  20.00€

Presentación

Editorial: Sense salut global no hi ha salut individual

Quan la ciutat xinesa de Wuhan explicava al món que una espècie de ratpenat havia infectat persones amb un virus que mata, s’estava passant un missatge molt més global: la salut és un tot inseparable entre salut humana, salut animal i salut de l’ecosistema global planetari. Terra, mar i l’aire i tota la vida que hi ha en les tres dimensions. Per prevenir malalties en persones cal respectar la integritat dels ecosistemes en benefici de persones, animals i tota la biodiversitat.

Existeix una estreta interdependència entre salut pública, sanitat animal i estat dels ecosistemes. L’entorn exerceix una gran pressió sobre la salut. En part per la degradació dels ecosistemes i la pèrdua de biodiversitat a conseqüència del model d’economia lineal en el que ens trobem, basat en l’extracció de recursos naturals que un cop transformats i utilitzats generen uns residus que són abocats al medi ambient.

També per la concentració d’habitants en les grans ciutats i la pèrdua dels recursos ecosistèmics dels quals depenem, com ara per l’obtenció d’aigua. Avançar en tecnologia ha estat positiu, però ara ens cal trobar solucions per actuar sobre l’entorn i disminuir la pressió. Si fem un abordatge patogènic només, no podrem. La pandèmia de la Covid ens ha ensenyat que no podem afrontar les emergències només des de l’àmbit sanitari. Cal l’abordatge integral de la salut. Establir sistemes de prevenció amb millor coordinació de la salut animal i humana i la seguretat alimentària per crear mecanismes d’alerta precoç és un dels seus objectius.

Per assolir el repte de defensar la salut de tot el planeta i de qualsevol ésser que hi viu, són necessàries polítiques en xarxa a través d’una estratègia mundial, regional i local a tots els nivells. El canvi climàtic, la desforestació, tot el que impacta en el planeta fa que es desplacin els vectors, i incrementa el risc de pandèmies.

La gestió dels plàstics i com arriben a l’organisme humà a través del consum de peix, o el perill de la desaparició de la tortuga marina, un dels depredadors principals de les meduses, i la consegüent amenaça per a les persones i els negocis turístics de la invasió a les platges d’aquests invertebrats són només dos exemples que demostren que una petita pertorbació en un dels elements que formen part de la complexa xarxa d’interaccions que conforma la vida en el nostre planeta repercuteix en multitud d’aspectes i de forma amplificada.

El periodista Josep Cabayol Virallonga va dedicar els últims anys de la seva vida a dir-nos que “sense salut global no hi ha salut individual”. Aquesta revista vol ser, també, un homenatge al seu compromís.

Índice

EAN-13: 9772696698007:12

9772696698007:12
96102-0

96103-1

Echa un vistazo

Nota de prensa

Ir al contenido