FICHA TÉCNICA

EDICIÓN IMPRESA:
ISBN: 2696-5550-01
DOI:
Referencia: 96101-0
Fecha: desembre, 2020
Encuadernación: rústica
Tamaño: 21 x 29,7 cm.
Páginas: 160 a tot color

La Revista d’El Diari de la Sanitat. Núm. 1

La gran lluita
Colección: Drets/Derechos, Ds
Género: Revista

20,00

EDICIÓN IMPRESA

Presentación

Editorial: Gràcies!

Aquesta Revista és vostra. De la comunitat sanitària. Com El Diari de la Sanitat. I les primeres línies són per donar-vos les gràcies. Els metges i metgesses, les infermeres i infermers, el personal auxiliar, el de neteja…, tots els que heu viscut en primera línia el combat contra la COVID-19 heu resistit; ens heu curat i cuidat fins al límit de les vostres forces, físiques i emocionals. Per això entenem aquesta revista com un testimoni de la vostra lluita i com un acte d’agraïment i homenatge.

L’única bona notícia que ens han deixat aquests temps tan difícils és que heu resistit. Gràcies al ‘factor humà’. Al compromís dels professionals. A la vostra capacitat de curar i de cuidar. De salvar vides, o d’acompanyar-les fins al final quan la medicina ja no hi podia fer res més. Amb l’immens desgast emocional d’haver gestionat el dolor dels pacients que han hagut de donar l’últim adeu a la família a través vostre.

Els professionals del sector sanitari també heu estat víctimes de la falta de mitjans de protecció. I de la manca de recursos després d’aquelles retallades de fa deu anys, que no s’han fet revertir mai. Recordem la frase de Winston Churchill quan, referint-se als pilots de la RAF, va dir: «Mai tanta gent els ha degut tant a tan pocs». Ara podem dir el mateix del personal sanitari que ha lluitat, en condicions extremes, per salvar-nos. Deixant-hi també la vida.

Els hospitals van ser capaços d’adaptar-se a l’emergència en un temps rècord. L’assistència primària va complir la seva funció millor que mai, tractant molts pacients a casa i aconseguint preservar el sistema del col·lapse. Ens expliqueu que la vostra millor recompensa ha estat l’alta d’un malalt després de setmanes de combat a l’UCI. És una alegria compartida per tots. El fruit d’un treball col·lectiu. Podria ser una bona metàfora de la solidaritat necessària per superar, junts, la pandèmia i la crisi econòmica i social.

La principal fortalesa a l’hora de fer front al coronavirus és disposar d’un sistema sanitari eficient, amb professionals entregats i amb prou recursos. I d’una ciència potent. El combat contra el coronavirus hauria de servir per recordar que una sanitat universal i avançada és imprescindible a l’hora de garantir l’equitat i la justícia social i per tenir possibilitats de vèncer amenaces globals com la que afrontem ara. Després de la batalla, serà el moment de recordar-ho i de tornar a posar la sanitat pública al lloc que mai no hauria d’haver perdut.

Nosaltres seguirem aquí. Al vostre costat. Com fem des de l’any 2016, quan a la Fundació Periodisme Plural vam posar en marxa El Diari de la Sanitat. Vam néixer amb la voluntat de fer un periodisme independent i lliure al servei de la comunitat que lluita en primera línia per defensar un dret tan essencial com és l’assistència sanitària. Vam néixer per escoltar la vostra veu. Reclamàveu més temps, més recursos, més implicació de la societat i durant molts anys vau patir retallades i silencis. I, malgrat tot, quan va esclatar l’emergència més greu de les nostres vides, heu donat un exemple de coratge i eficiència que no oblidarem mai. Gràcies!

Índice

2696-5550-01

96101-0

Echa un vistazo

Nota de prensa

Ir al contenido