FICHA TÉCNICA

EDICIÓN IMPRESA:
ISBN: 9788417219697
DOI:
Referencia: 80177-0
Fecha: junio, 2018
Encuadernación: rústica son solapas
Tamaño: 15 x 21 cm.
Páginas: 224

L’educació és política

Colección: Educación, Horizontes
Género: No ficción

16,00

EDICIÓN IMPRESA

Presentación

Els esdeveniments que estem vivint posen en relleu les estretes relacions entre política i educació. La política es fa al Parlament, a la plaça, al carrer i en qualsevol escenari comunitari on es proposen idees, es confronten opinions, es defensen drets i es prenen decisions per millorar les nostres vides individuals i col·lectives. En aquest llibre es reivindica la Política, amb majúscula: la que aposta pel pensament crític i transparent, la democràcia participativa i la més àmplia llibertat d’expressió, així com per la solidaritat i la justícia social. També per la política que promou una educació democràtica que no adoctrina, perquè no imposa què pensar, sinó que obre camins al pensament i la reflexió, ja que ensenya com pensar, a partir del diàleg, les preguntes i la pluralitat de veus i mirades.

L’actualitat política es cola contínuament a l’escola i no es pot defugir si es vol comprendre una realitat cada cop més complexa, sigui al nostre voltant o arreu del món. Invocar la neutralitat és una fal·làcia que no s’aguanta: amaga la realitat i no fa sinó legitimar l’ordre establert i els interessos dels sectors més poderosos.

A la primera part es parla de tot això. La segona ho il·lustra amb exemples del medi ambient i els conflictes bèl·lics i, més extensament, amb el que va representar a les escoles el Referèndum de l’1-O i els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017. D’ençà que es va acabar de redactar aquest llibre (el 31 de març del 2018) s’hauran produït nous esdeveniments, perquè avui la política, més que mai, es mou en el terreny de la velocitat i l’imprevist. Ara bé, més enllà dels fets, el relat ofereix prou marcs conceptuals per entendre el passat, el present i el futur immediat.

Índice

Pròleg

Presentació

Part I
1. Neutralitat i adoctrinament
2. A favor de la política que aposta per la ciutadania democràtica i pel bé comú
3. Educació política per dialogar, reflexionar i comprendre el món
4. Els espais d’educació política són molt diversos (dins i fora del currículum)
5. El llarg i esperançador camí cap a la utopia

Part II
6. El medi ambient
7. La guerra
8. El referèndum de l’1 d’octubre
9. Els atemptats de Barcelona i Cambrils

Bibliografia

Jaume Carbonell Sebarroja
9788417219697

80177-0

Ir al contenido