Concepció Poch Avellan

Biografía

Publicaciones

Pèrdues i dols

Pèrdues i dols

Perdre no ens agrada gaire, per no dir gens. Admetre que hem d’acceptar pèrdues i dols al llarg de la vida se’ns fa feixuc.
Dit això, cal reconèixer que les pèrdues formen part de la nostra existència i que l’educació de grans i petits té com un dels seus primers objectius aprendre a transformar les pèrdues inevitables en quelcom valuós i en font de guanys ètics.
Diuen que compartir els sentiments alleuja el dolor. Quan aquests són tristos o dolorosos es fa més difícil fer-ho. I quan les pèrdues ens aclaparen, les podem negar, amagar, ens podem enfadar, rebel•lar… o podem acceptar-les. I procurar que els nostres processos de dol siguin saludables.
L’absència d’una persona estimada és la pèrdua més difícil d’acceptar. Però també n’hi ha d’altres que ens «esperen» a l’horitzó de la nostra existència.
L’autora es planteja algunes preguntes clau entorn de la varietat de pèrdues i dols que ens envolten i ens toca viure. Les respostes no seran mai unívoques. L’experiència humana de perdre (i de guanyar) és personal, única i irrepetible.

leer más
Pérdidas y duelos

Pérdidas y duelos

Perder no nos gusta. Nada de nada. Nos cuesta mucho admitir que tendremos que aceptar pérdidas y duelos a lo largo de la vida.
Sin embargo, es necesario reconocer que las pérdidas forman parte de nuestra existencia y que la educación de pequeños y mayores tiene como uno de sus primeros objetivos aprender a transformar las pérdidas inevitables en algo valioso y en fuente de valores éticos.
Dicen que compartir los sentimientos nos aleja del dolor, pero es muy difícil hacerlo cuando estos son tristes o dolorosos. Y cuando las pérdidas nos abruman, podemos negarlas, esconderlas; nos podemos enfadar, rebelar… o podemos aceptarlas. Hemos de intentar que nuestros procesos de duelo sean saludables.
La ausencia de un ser querido es la pérdida más difícil de aceptar. Y también habrá otras que nos «esperen» en el horizonte de nuestra existencia.
La autora nos plantea algunas preguntas clave acerca de la variedad de pérdidas y duelos que aparecen en nuestra vida. Las respuestas no serán nunca unívocas. La experiencia humana de perder (y de ganar) es personal, única e irrepetible.

leer más

Pin It on Pinterest