Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona,

Biografía

Publicaciones

Recuperem els jardins escolars

Recuperem els jardins escolars

Índex Presentació
1. Introducció
2. El pati
3. El projecte
4. L’espai educatiu
5. Recull d’experiéncies
6. Reflexions
7. Escoles que han participatContingut Recuperem els jardins escolars és un programa impulsat des del Projecte d’Educació en Valors de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona que, a partir del coneixement de l’espai del pati, facilita estratègies de resolució per a la realitat complexa que viuen els centres escolars.
El pati ja no és tan sols un espai d’esbarjo que es defineix per oposició al de la classe. Pati i aula han esdevingut escenaris diferenciats d’un mateix acte educatiu en el qual es difuminen les seves fronteres.
El pati es construeix de manera col.lectiva per part de la comunitat educativa de cada centre i esdevé un espai físic i simbólic. Un espai que posibilita la creació d’entorns naturals per al gaudi de la natura, de l’aire lliure, del joc i de moltes activitats a más de les esportives; que afavoreix no tan sols els moviments plens de vitalitat, sinó també la curiositat, la intimitat i la tranquil.litat. Un espai que permet tenir en compte les desigualtats de sexe que es donen en el seu ús, en els jocs i en les actituds de nois i noies. Un espai on es creen les condicions necessàries per donar a tothom l’oportunitat de desenvolupar les seves capacitats i habilitats, on es fomenten les relacions de respecte i confianza i les actituds responsables i de cura de les plantes i la resta dels elements que configuren aquest entorn.
L’educació en valors als patis i jardins de les escoles comporta repensar aquests espais de manera contínua, de manera que esdevinguin espais educatius de primer ordre.
Aquesta publicació pretén explicar les experiències viscudes, aquesta nova mirada a la realitat educativa, una pedagogia renovada i adaptada a les necessitats socials actuals.

leer más
Sota la lluna verda

Sota la lluna verda

Índex Presentació
1. Projecte d’Educació en Valors
2. Estructura i organització de les tertúlies cafè Lluna Verda
3. Continguts de les tertúlies: estacions i salts
4. Visita al cafè de la Lluna Verda: un recorregut per cada tertúlia
5. Un esbós de les últimes tertúlies
6. Consideracions finalsContingut Conversar és un plaer. Compartir el relat de los postres vivències, desitjos, il·lusions pel plaer d’estar en relació, d’escoltar i ser escoltat, és una práctica que es perd en la nit dels temps i les cultures. Recuperar aquesta práctica i portar-la al camp de les postres experiències educatives ha estat durant aquests set anys la finalitat de l’espai «Tertúlies cafè Lluna Verda». El Projecte d’Educació en Valors de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona ha volgut crear aquest espai per acollir les nombroses experiències educatives que es duen a terme a la ciutat de Barcelona i facilitar-ne l’intercanvi d’una manera vivencial i directa, en un clima de confianza, ric en matisos i molt acurat en les formes d’expressió i de comunicació. Ens hem emocionat, hem somiat i hem viatjat als diferents racons de la ciutat en què els educadors fan una aposta diària per fer l’educació una experiència vital i creativa. Per aquest espai han passat experiències artístiques, musicals, jardins escolars renovats, experiències de noves formes de relació en situacions de diversitat cultural, les emocions a l’aula, la passió pel coneixement, la resolució de conflictos, intercanvis escolars, d’educació afectivosexual, la mirada de les dones a la literatura, la història… i moltíssims testimonis més del tresor que constitueix l’educació en el seu comprimís per formar persones al segle XXI.

leer más

Pin It on Pinterest